Dagindeling

Onthaal

De kribbe opent z’n deuren om 7u ’s ochtends. Bij aankomst doen de ouders/ opvoedingsverantwoordelijke het jasje en schoenen van het kind uit. Ze leggen hun spullen in hun persoonlijk kastje en doen de pantoffels van het kind aan.

De ouders/opvoedingsverantwoordelijke informeert de begeleider voldoende over het kind. Zo wordt de begeleider op de hoogte gebracht over het nacht- en ochtendverloop van het kind. 

 

Eetgewoonten

De ochtendvoeding of het ontbijt van de kinderen wordt thuis gegeven. In het heen- en weermapje wordt genoteerd wanneer het kind zijn flesje gedronken heeft.

Om 10u30 uur onze baby’s & peuters soep. Rond 10u45 wordt de hoofdmaaltijd geserveerd. De maaltijden worden dagelijks bereid door de logistiek medewerker, Rose. We bieden een gevarieerd menu aan. De menu bestaat steeds uit patatjes/rijst/spaghetti en groenten, vlees/vis. 

De kinderen worden gestimuleerd tot autonomie. Zelfstandig eten vinden we dan ook belangrijk. De kleinste kinderen worden ondersteund door de begeleiding. Na de maaltijd krijgen de kinderen water. 

Rond 15u verzamelen de kinderen opnieuw aan tafel en wordt er een 3-uurtje voorgeschoteld. Ook hier brengen we dagelijks variatie in. Wat staat er zoal op het menu? Boterhammen, pudding, yoghurt, havermoutpap, fruit… Op doktersvoorschrift wordt er rekening gehouden met dieetvoeding.

 

Slaapgewoonten

Er wordt steeds rekening gehouden met het slaapritme van de baby’tjes. Dat wil zeggen dat ze in hun bedje gelegd worden wanneer ze er nood aan hebben. Elk kind heeft zijn eigen, gepersonaliseerd bed en tut/knuffel. 

’s Middags worden de kinderen, die nog niet geslapen hebben, samen in bed gelegd om 12u. Onze peuters slapen op een veldbedje, verdeeld over 2 slaapkamers. Elk kind heeft zijn eigen, gepersonaliseerd bed en tut/knuffel. Tijdens het middagdutje is er steeds een begeleider aanwezig in de slaapruimte. 

Om de rust van de kindjes te respecteren vragen wij aan de ouders hun kindje niet op te halen tussen 12u en 14u.

 

Activiteiten

De baby’s hebben de gelegenheid om ofwel in een relax, in het park, in de schommel of op de speelmatten te spelen. Er is een uitgebreid assortiment aan speelgoed, zodat elk kindje kan spelen met speelgoed waarvoor het interesse heeft. Het kindje wordt gestimuleerd om te leren zitten, rollen, kruipen, rechtop staan en eventueel al stappen.

De oudere baby’s kunnen zich uitleven op de mat, in het park, op de grote blokken, met allerlei speelgoed… Er worden al wat meer gerichte activiteiten georganiseerd zoals dansen, knutselen, liedjes zingen, puzzelen…

Bij de peuters wordt er gestreefd naar zelfstandig functioneren. Voor de kinderen naar school gaan wordt er gestart met zindelijkheidstraining op vraag van de ouders. Na het eten wassen de kinderen zelf hun gezicht en handen. Ze kruipen zelf in hun eigen bedje en kennen al snel hun symbooltje van buiten.